Aerodynamische zij-afscherming

De luchtweerstand aan de onderkant van een trailer draagt flink bij aan de totale luchtweerstand van de truck. Door het plaatsen van aerodynamische zij-afscherming kan de weerstand langs en onder de trailer eenvoudig verlaagd worden en flink worden bespaard op brandstof en CO2-uitstoot.

Mogelijke besparing

De uiteindelijke besparing is afhankelijk van het aandeel gereden kilometers over de snelweg, de gemiddelde snelheid van de truck en de windkracht, maar een besparing van 2,7 tot 6% op brandstof en CO2-uitstoot kan eenvoudig worden bereikt. Dit blijkt uit onderzoek van TNO, waarbij is uitgegaan van een gemiddeld gebruik van 30 liter op 100 gereden kilometers, 100.000 gereden kilometers per jaar en een dieselprijs van €1,26 per liter.

Kosten en terugverdientijd

De aanschaf en montage van zij-afscherming kost gemiddeld €3.250. Deze kosten kunnen voor circa €40 per maand worden meegenomen in het leasecontract (uitgaande van een contract van 8 jaar inclusief schades). Bij een gemiddelde besparing van 4% is deze investering daarmee binnen 0 tot 2,2 jaar terugverdiend.

Gebruikerservaringen

De ervaringen met zij-afscherming en de praktische toepasbaarheid daarvan zijn goed. De maatregel scoort op dit punt een 7,7 op een schaal van 10. Op veiligheid scoort de maatregel maar liefst de volle 10 punten. Het plaatsen van zij-afscherming bevordert namelijk de veiligheid van medeweggebruikers, omdat de wielen en openingen van de truck worden afgeschermd. Op betrouwbaarheid en onderhoud scoort het plaatsen van zij-afscherming een 6,7. Minder hoog, omdat de trailer door het plaatsen van zij-afscherming gevoeliger wordt voor schade. Als wordt gekozen voor de juiste variant van afscherming, blijft schade in de praktijk een minimum beperkt.

Overig

Het plaatsen van zij-afscherming vermindert het opspatten van water. De maatregel is nog niet geschikt voor tankopleggers en enkele andere vervoerstypes.

Samenvatting

Gemiddelde besparing: 4%

Terugverdientijd: 0 tot 2,2 jaar

Gebruikerservaringen: gemiddeld 7,8


Spinneweb zijafscherming

Schematische werking

Schema zijafscherming