Afnetten open containerbakken

Het afnetten van open containerbakken is verplicht om weggebruikers te beschermen tegen afvallende lading. Het afnetten van lege containerbakken is dat niet en wordt in de praktijk dan ook niet veel gedaan. Toch kan het interessant zijn, omdat hiermee de luchtweerstand van de open bak wordt verlaagd en zo bespaard kan worden op brandstof en dus CO2-uitstoot.

afnetten

Mogelijke besparing

Als het rijden met lege, afgenette containers wordt afgezet tegen het rijden met lege open containers kan tot 5,5% bespaard worden. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, waarbij is uitgegaan van een gemiddeld gebruik van 44 liter op 100 gereden kilometers, 100.000 gereden kilometers per jaar en een dieselprijs van €1,26 per liter. In de praktijk is de verbruikswinst natuurlijk sterk afhankelijk van het aantal kilometers dat leeg en afgenet wordt afgelegd.

Kosten en terugverdientijd

Hoe aantrekkelijk het afnetten van open containers financieel is, hangt sterk af van het aantal lege afgenette kilometers dat wordt gereden en van de tijd die het kost om de containers af te netten. Dit is immers van invloed op de loonkosten. Interessant in dit kader zijn systemen die ondersteunen bij het afnetten van de containerbakken. Deze systemen zijn er in de eerste plaats voor de veiligheid van de chauffeurs, maar hebben als bijkomend voordeel dat het afnetten minder tijd kost. Daardoor wordt het interessanter om ook voor lege ritten af te netten om op die manier brandstof te besparen.

Gebruikerservaringen

Door de bank genomen scoort het afnetten van lege containerbakken een 7,8 op een schaal van 10 op praktische toepasbaarheid en gebruikerservaringen. Op veiligheid scoort de maatregel een 10. Op algemene ervaringen scoort de maatregel daarentegen een 6,3, omdat de kosteneffectiviteit achterbleef. Desondanks worden lege containers bij lange ritten vaak nog steeds afgenet in het kader van CO2-besparing.

Overig

Het afnetten van lege containerbakken kost circa tien tot twaalf minuten met een voertuig gerelateerd afnetsysteem. Een containerbak gerelateerd afnetsysteem is sneller, maar dit systeem heeft andere praktische nadelen zoals schadegevoeligheid.

Samenvatting

Gemiddelde besparing: tot 5,5%

Terugverdiendtijd: sterk afhankelijk van het gebruiksprofiel

Gebruikerservaringen: 7,8