Lage rolweerstand banden

De rolweerstand van een truck wordt voor een groot deel bepaald door de eigenschappen van de banden. Zogenaamde 'lage rolweerstand banden' zijn geoptimaliseerd om de rolweerstand en verlagen het verbruik direct.

Mogelijke besparing

Onderzoek van TNO wijst uit dat de lage rolweerstand banden in vergelijking met standaard banden van hetzelfde merk een besparing van 2 tot 4% mogelijk maken. Andere bronnen vermelden zelfs besparingen van 3 tot 6%. Bij het onderzoek van TNO werd uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 32  liter op 100 gereden kilometers, 100.000 gereden kilometers per jaar en een dieselprijs van € 1,26 per liter. De geteste banden zijn geoptimaliseerd voor transport over lange afstanden.

Kosten en terugverdientijd

Lage rolweerstand banden zijn niet duurder dan standaard banden. Er is dus geen investering nodig.

Gebruikerservaringen

De ervaringen met lage rolweerstand banden zijn goed. De maatregel scoort een gewogen 7,7 op een schaal van 10. Op toepasbaarheid scoort de maatregel zelfs een 9,5. Extra slijtage en een vermindering van grip zijn niet waargenomen.

Overig

Ten opzichte van reguliere banden kunnen lage rolweerstand banden verminderd grip hebben. Hiermee moet vooral bij winterweer en natte omstandigheden rekening worden gehouden.

Lage rolweerstand banden zijn voor verschillende toepassingen inzetbaar, maar bij inzet anders dan lange afstand transport kan de kilometerprestatie van de band veranderen.

Samenvattend

Besparing: tot 4%

Terugverdientijd: 0

Gebruikerservaringen: 7,7


band