Monitoring bandenspanning

Een te lage bandenspanning kan niet alleen zorgen voor pech of ongevallen door een klapband, maar heeft ook een negatief effect op het brandstofverbruik van een truck. Gemiddeld bedraagt de onderspanning van een Europese vrachtwagenvloot 16% en daarmee gaat veel brandstof en geld verloren. Het installeren van een monitoringsysteem een Tyre Pressure Monitoring System (TPMS ), dat direct aangeeft wanneer de bandenspanning te laag is, biedt hier eenvoudig een oplossing voor.

Mogelijke besparing

Bij een gemiddelde onderspanning van 16% kan met behulp van een TPMS-systeem 0,5% op vlootniveau en 2,5% op voertuigniveau bespaard worden. Dit blijkt uit onderzoek van TNO, waarbij is uitgegaan van een verbruik van 31 liter op 100 kilometers, 100.000 gereden kilometers per jaar en een dieselprijs van € 1,26 per liter. Buitenlandse studies laten vaak nog meer besparing zien.

Kosten en terugverdientijd

De kosten van een TPMS-systeem zijn circa € 450 voor een trekker en € 1.000 voor een trekker-oplegger combinatie. Hierbij zijn de montagekosten niet meegenomen. De terugverdientijd  van deze investering komt daarmee op 1,5 tot 3 jaar. In deze berekening is niet alleen de verbruikswinst, maar ook de vermindering van het aantal pechgevallen meegenomen.

Praktische toepasbaarheid en gebruikerservaringen

Gebruikers van TPMS-systemen waarderen de maatregel gemiddeld met een 7,3. De installatie van een TPMS-systeem en het tijdig corrigeren van de bandenspanning is niet alleen gunstig voor het brandstofverbruik, maar zorgt ook voor minder slijtage van de banden, meer veiligheid en minder uitval van voertuigen doordat de kans op klapbanden afneemt. Dit laatste is ook een belangrijke motivatie voor de aanschaf van een TPMS-systeem.

Overig

TPMS-systemen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, van complex tot minder complex en van duur tot minder duur. De effectiviteit van elk systeem valt of staat met de frequentie van de controle van de spanning en de tijdige correctie daarvan.

Samenvattend

Gemiddelde besparing: tot 2,5%

Terugverdientijd: 1,5 tot 3 jaar

Gebruikerservaringen: 7,3


bandenspanningsmeter