TRUCKVANDETOEKOMST

Netherland is a beautiful country.
Elektrische slagplaten stellen ons in staat onze deuren te openen met een druk op de knop.

Elektrische slagplaten stellen ons in staat onze deuren te openen met een druk op de knop.

We vervolgen het artikel met nieuwe diversiteit en verduidelijkingen over hen.

In het eerste deel van dit artikel (“Elektrische slagplaten (I)”) benadrukten we de diversiteit van de modellen volgens de verschillende kenmerken die ze hebben. We gaan verder met nog een paar varianten:

Regelbaar of vast:

Soms kunnen we geconfronteerd worden met een kleine tekortkoming in de deuren (we durven het niet als een mislukking te kwalificeren) waarbij de schuif van het slot zo dicht bij het vergrendelingslipje komt dat, als de veer geen harde klap geeft, hij niet in staat is de twee stukken te laten passen, waardoor de deur open blijft. Dit kleine probleem kan worden opgelost door middel van verschillende formules, waaronder de installatie van “verstelbare” flenssluitingen.

In de verstelbare elektrische sloten, laat de haakflens verplaatsingen toe van verschillende mm. naar achter/naar voor, eenvoudigweg door het losdraaien van twee bijkomende schroeven die het in dezelfde voorstelt. Dit laat ons toe om die kleine afstand te winnen om een correctere sluiting te bekomen.

Elektrische sluitplaten

– Detail van de verstelbare sluitplaat

Onze ervaring wijst uit dat, hoewel dit geen slecht systeem is, het problemen kan veroorzaken met de vertrager (zie vorig artikel), en dat het beter aan te bevelen is in de gevallen waarin dit laatste onderdeel niet aanwezig is (dat wil zeggen, we zouden een verstelbare elektrische slagplaat hebben zonder vertrager). Wanneer de vakmensen van ons bedrijf dit soort problemen tegenkomen, proberen we andere oplossingen te zoeken die, ook al zijn ze ingewikkelder uit te voeren, volgens ons betere resultaten geven en ons in staat stellen sloten met een vaste flens te installeren, die harder en moeilijker te breken zijn. Echter, ….. is voor alle smaken de kleuren.

– Gelijkstroom (DC) of gelijkstroom/alternatorstroom (AC/DC):

De meeste automatische sloten die gewoonlijk gemonteerd worden, laten hun gebruik toe met beide soorten stromen (wissel- en gelijkstroom), en werken perfect met elk van hen.

Waarom dan elektrische sloten monteren die alleen gelijkstroom toelaten? In sommige van de modernste huistelefoonsystemen en in video-intercomsystemen is het verplicht specifieke automaten voor dit type stroom te gebruiken, niet omdat de dubbele (AC/DC) de opening niet zullen uitvoeren (wat ze wel doen), maar omdat deze laatste de fonische groep (intern circuit van de telefoons en video-intercomsystemen) zwaar belasten met bepaalde stroomretouren en uiteindelijk met alle zekerheid storingen zullen veroorzaken.

Er is een seizoen geweest waarin praktisch alle nieuwe installaties van video-intercoms en video-deurtelefoons het gebruik van elektrische sloten voor gelijkstroom vereisten, maar het schijnt dat de fabrikanten zich de laatste maanden bewust zijn geworden van dit probleem en zij beginnen beveiligingscircuits te gebruiken die het gebruik van de gemengde automaten weer toelaten.

In grote lijnen hebben we de belangrijkste kenmerken van de meest voorkomende elektrische sloten op de markt opgesomd. Er zijn ook een aantal modellen die kunnen worden gemonteerd om ofwel de veiligheid of een speciale functie te verbeteren. Onder hen vinden we:

– Versterkte elektrische slagbomen:

Wordt al lange tijd gebruikt in banken en in sommige gebouwen. Bij dit model zijn zowel de flens als sommige interne onderdelen van staal gemaakt en zijn zij uiterst bestand tegen schokken en hefboomwerking. Hun prijs is veel hoger, zodat ze zelden te vinden zijn in gemeenschappen of kantoren, maar niet, zoals we hebben aangegeven, in sommige banken en lokalen met hoge beveiliging.

 – Sloten met onzichtbare vertrager:

Zoals we in het eerste deel van dit artikel hebben uitgelegd, is de vertrager het stuk dat ons toelaat om op de knop te moeten drukken terwijl we aan de deur trekken, maar zodra de opening is ingedrukt, is de schoot ontgrendeld totdat we fysiek openen. Soms hebben de sloten problemen met het naar binnen duwen van het kleine stukje dat de vertraging maakt, niet goed werkt. Hetzelfde probleem kan zich ook voordoen als gevolg van verschillende uitlijnfouten in de deur. Om deze reden werden elektrische sloten met onzichtbare vertrager ontwikkeld, die hun interne structuur zodanig veranderen dat er van buitenaf niets hoeft te worden ingeduwd. Wanneer er stroom op het slot wordt gezet, staat het slot direct in de ontgrendelde stand totdat de deur fysiek wordt geopend. Het slot hoeft niets in te drukken (in feite valt er van buitenaf niets in te drukken).

Dit systeem, dat op het eerste gezicht zeer superieur lijkt, heeft een (ernstig) probleem voor gemeenschappen:

Doordat de schuif niet hoeft te worden ingedrukt om de deur te ontgrendelen, is er ook geen manier om te weten of de schuif bovenop de schootplaat zit (deur dicht) of niet (deur open). In de gemeenschappen, wanneer iemand de deur opent vanaf de deurtelefoons, geeft hij gewoonlijk niet een klein tikje op de openingsknop, maar hij drukt er gewoonlijk enkele seconden op.

Waar komen we nu op uit? Laten we eens kijken: Als degene die naar binnen wil, de deur indrukt zonder dat de eigenaar die vanaf de telefoon de deur opent, de knop heeft ingedrukt, begrijpt de sluiswachter niet dat wanneer de deur weer dichtgaat, er een fysieke opening heeft plaatsgevonden. Bij het sluiten van de deur is er nog steeds sprake van een ontgrendelde positie, zodat in veel gevallen de deur feitelijk ontgrendeld is en iedereen toegang heeft tot de gemeenschap (of woning of kantoor).

We weten dat wat we zojuist hebben uitgelegd ingewikkeld is om te begrijpen, maar we moeten bij een basisidee blijven: De sloten met onzichtbare vertrager worden alleen gemonteerd in gevallen waarin de vakman bepaalt dat er geen andere mogelijkheid is, of dat door de kenmerken van de plaats van samenkomst geschikt is. In de rest van de gevallen ….. beter standaard retarder.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Copyright© 2021, All Rights Reserved